İki ayrı merkezden seçim izlenimleri: CHP’de çekilen sabır tespihi, Sütlüce’de parlayan zafer meşalesi

Türkiye'nin cumhurbaşkanını belirleyen seçimler, iki adayın merkezinde de heyecanlı şekilde izlendi. İlk verilerle yüzlerin gülümsediği CHP İstanbul İl Başkanlığı'ndaki seçmenlerin umudu, saatler geçtikçe azaldı. Aynı saatlerde Sütlüce'de zafer şarkılarıyla büyüyen konvoylar toplanıyordu.

Gündem 28 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu, başa baş şekilde sonuçlandı. Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü kez Cumhurbaşkanlığı’na oturdu. 

İstanbul’da seçimin iki odağında durum, sonuçların açıklanmaya başlamasıyla değişti. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda yayın yasağının kalkmasıyla beraber ANKA Haber Ajansı’nın sonuçları büyük heyecan yarattı. 

Partililer, kendilerine yakın haber yapan kuruluşları hem telefondan hem de televizyondan dikkatle takip edip, sonuç analizi yaparken Anadolu Ajansı’nın, her zamanki gibi iktidar partisini önde göstermesi, umutları kırmıyordu.

14 Mayıs’ta yapılan ilk turdan farklı olarak bu sefer Seyrantepe’deki il başkanlığında yabancı basının ilgisinin azaldığı bunun yanında CHP örgütünün de önceki kadar organizasyon hazırlığı yapmadığını söyleyebiliriz. Önceki turda kurulan dev ekran kurulmamış, hava yağmurlu olmasına rağmen çadır getirilmemişti. 

Partililerin yüzlerindeki mutluluk ve heyecan, ANKA verilerini güncelledikçe kayboluyor yerini telaşlı bakışlar alıyordu. 

Çoğu kişi, elindeki telefondan Twitter akışını yeniliyor, paylaşılan sonuçları detaylı şekilde inceliyordu. 

ANKA’daki farkın kapanmasını, Erdoğan’ın öne geçmesi izlediğinde ise ekran başındaki partililerin bir kısmı kapıya, sigara içmeye çıktı. CHP’li Faik Öztrak’ın konuşmasını dinleyenler, mağlubiyet kokusunu almaya başlamıştı. 

Erdoğan’ın zafer konuşması için hazırlık yaptığı saatlerde, Seyrantepe’den Kasımpaşa-Sütlüce’ye giden yolda, korna ve Ak Parti marşlarının sayısı arttıyordu. 

Sütlüce’ye girdiğimizde, Ak Parti İl Başkanlığı’na 10 dakikalık mesafede, sokağa asılan dev Erdoğan posterinin arkasından zafer şarkılarının sesini duyuluyordu. 

Birçok vatandaş, Erdoğan’ın Kısıklı’daki evinden yaptığı konuşmayı heyecanlı ve mutlu şekilde dinliyor, meşale ve hava fişeklerinin yarattığı duman kalabalığın coşkusunu gösteriyordu. 

Kimi Erdoğan bayrağı kimi Ak Parti kimiyse Türk bayrağıyla konvoylar yapmış yüzlerce insan, Sütlüce’nin tamamında kutlama yaparken Erdoğan, yapılacak yerel seçimlerde de zafer istediğini açıklıyordu. 

“Bay bay Kemal” sloganı, sadece Erdoğan tarafından değil bu sefer binlerce kişinin dilinde, horon veya halayların ortasında atılıyordu. 

Osmanlı bayrağı, birçok vatandaşın yanında getirdiği şeylerden biriydi. 

Kutlamalara 7’den 70’e birçok vatandaş katıldı. Millet İttifakı’nın son günlerde arttırdığı ‘göçmen sorununa’ karşı Erdoğan’ın ‘kucaklıyıcı’ tutumu işe yaramış olmalı ki birçok göçmen de Ak Parti’nin zafer kutlamalarındaydı. 

Erdoğan, yeniden kazandığı seçimi, halka armağan ederken kutlamalar İstanbul’un birçok yerine yayıldı.  

Erdoğan zafer ilan etti, İstanbul'da binlerce vatandaş kutlamaya çıktıErdoğan zafer ilan etti, İstanbul’da binlerce vatandaş kutlamaya çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.